Blog

De soundbar: is het iets voor jou?

Ik kreeg laatst van een vriend de opdracht om een goed geluidssysteem uit te zoeken voor zijn thuisbioscoop. Begrijp me niet verkeerd, zijn thuisbioscoop is zijn woonkamer, hij heeft alleen een erg grote TV en een voorliefde voor films en opscheppen. We kijken altijd met de vriendengroep films bij hem thuis, elke vrijdagavond, totdat zijn geluidssysteem ermee ophield. We zijn al een tijdje op zoek naar een nieuwe, en nu ben ik dus ook op de zaak gezet. Ik denk dat ik het perfecte systeem heb gevonden: een soundbar.

De soundbar

Een soundbar is een luidspreker in de vorm van een lange, rechthoekige balk. Een soundbar vergelijken met een normale TV speaker is dus inderdaad een kwestie van vorm, maar een soundbar heeft, mede dankzij de langwerpige vorm, nog een voordeel: het bereik van het geluid is veel breder. Omdat de luidspreker breder is, beslaat het geluid een groter deel van de kamer waarin de soundbar staat. Ook is hij vrij stijlvol en makkelijk te integreren in het interieur van je ‘thuisbioscoop’, je hangt hem gewoon onder je TV of legt hem neer op het TV kastje. Ook is een soundbar bijna hetzelfde als surround sound. Bijna.

Let op!

Je hebt zowel soundbars met HDMI aansluiting als een bluetooth soundbar. Een bluetooth soundbar is handig als je er meerdere tegelijkertijd op je TV wilt aansluiten, of als je hem wilt gebruiken voor een feestje bij je thuis. Een HDMI aansluiting is prima als je je soundbar enkel voor je TV wilt leggen en hem voor de rest niet nodig hebt, zoals die vriend van me. Sommige soundbars hebben zowel HDMI als bluetooth aansluitingen. Bedenk je wel dat een soundbar vrij prijzig kan zijn. Je hebt soundbars van tussen de 100 en 300 euro, maar ook die van tussen de 800 en 1,000 euro. Bedenk dus goed wat je met je soundbar wilt en bekijk ook de eventuele extra’s die de soundbar die je op het punt staat te kopen heeft; misschien zit er iets bij dat jij helemaal niet nodig hebt maar wat wel de prijs omhoog drijft.

Ik heb mijn keuze denk ik wel gemaakt; ik bestel voor ons een soundbar. Het geluid is goed en breed (en we weten nu allemaal wat dat betekend), het is voor ons betaalbaar en we kunnen kiezen tussen een HDMI of bluetooth soundbar, of allebei. Soundbar vergelijken hoeft niet meer, ik weet wat ik wil! Jij ook?

Geef een reactie

Thema door Anders Norén